خطر کمبود کاغذ در صورت بازگشایی مدارس جدی است

صنایع مختلف فرهنگی از چاپ گرفته تا نشر و صحافی در دو سال جاری با مشکلات اقتصادی بیشتری نسبت به سال‌های گذشته مواجه بوده‌اند،‌ تعطیلی‌ها زیر سایه سنگین کرونا، کاهش فروش و حجم سفارشات،‌ افزایش قیمت مواد اولیه،‌ از دست رفتن بخشی از بازارهای صادراتی از جمله مهمترین این مشکلات است.

این صنایع به‌ویژه صنعت چاپ در سال‌های گذشته‌ها تلاش کرده است کنار تهدیدهایی که برای حیاتش وجود داشته است‌، به فرصت‌ها نیز بیندیشد،‌ فرصت‌هایی که بازارهای منطقه برایش به ارمغان آوردند و افزایش نرخ ارز آن را برای هر دو طرف مقرون به صرفه کرده است.

در این میان بازارهای عراق و افغانستان و حتی ترکیه در سال‌های اخیر بازار خوبی برای محصولات صنعت چاپ و زیرمجموعه‌های آن از ایران بوده‌اند‌، موضوعی که متأسفانه در دو سال گذشته تحت‌الشعاع کرونا قرار گرفت و تا اندازه‌ای این تولیدکنندگان را متضرر کرد.

تولیدکنندگان دفتر یکی از زیرمجموعه‌های صنعت چاپ به‌شمار می‌روند که در سال‌های گذشته بخشی از بازار کشورهای عراق و افغانستان در حوزه دفتر مشق را به دست آورده بودند اما از دو سال پیش به‌دلیل ممنوعیت صادرات دفاتر مشق که در پی گرانی کاغذ و کمبود آن به وجود آمد،‌ این بازارها از دست رفته است. حالا در سایه کرونا و تعطیلی مدارس تولید دفتر مشق که می‌توانست صحافی‌ها را در ماه‌هایی از سال سرپا نگه دارد و جبران ضرر و زیان سایر ماه‌های سال شود،‌ بازار مناسب و مطمئنی در داخل کشور ندارد و این یعنی ضرر پشت ضرر برای این واحدهای تولیدی.

اکنون چند ماهی است که زمزمه‌های بازگشایی مدارس شنیده می‌شود،‌ از سوی دیگر به‌علت کمبود کاغذ در کشور و گرانی این کالا به‌نظر می‌رسد که تولیدکنندگان دفتر تحریر با مشکلاتی در زمینه تولید روبه‌رو باشند،‌ مشکلاتی که جلیل غفاری رهبر، رئیس اتحادیه صحافان، مهمترین آن را نامطمئن بودن بازار می‌داند.

وی از رونق اندک بازار دفاتر مشق خبر داد و یادآور شد: با وجود اینکه چند بار از سوی مسئولان مطرح شد که مدارس باز خواهد شد اما همچنان بازار مطمئنی برای فروش دفاتر و نوشت‌افزار وجود ندارد.

غفاری رهبر تصریح کرد:‌ از سوی دیگر کاغذ طی دو سال اخیر به‌شدت افزایش قیمت داشته است‌، تا پیش از این هم تقاضای چندانی برای آن وجود نداشت وگرنه بیش از این‌ها افرایش قیمت را تجربه می‌کرد. با توجه به اینکه تمامی خرید دفترسازان از بازار آزاد است این قیمت تمام‌شده دفاتر را بالا خواهد برد.

وی ادامه داد: نکته دیگر ماجرا این است که کاغذ در کشور طی ماه‌های اخیر به‌ندرت وارد شده است و هرچه هست همین‌هایی است که در انبارها موجود است‌، اگر قرار باشد بازار نوشت‌افزار و دفاتر رونق بگیرد،‌ قطعاً ما با مشکلات تأمین کاغذ روبه‌رو خواهیم بود؛ زیرا کمبود کاغذ در بازار و افزایش تقاضا به‌شدت قیمت آن را بالا خواهد برد.

وی افزود:‌ در عین حال نباید چندان هم نگران بود؛ زیرا بسیاری از تولیدکنندگان دفاتر مشق تولیدات سال گذشته خود را هنوز به فروش نرسانده‌اند و تصور نمی‌کنم مشکلی از جهت کمبود این کالا در کشور پیش بیاید.

رئیس اتحادیه صحافان در ادامه به وضعیت اقتصادی نامناسب این صنف اشاره کرد و گفت:‌ تولید دفاتر در ماه‌هایی از سال جبران ضرر و زیان این صنف در ماه‌های دیگر را می‌کرد که این هم دو سالی است تعطیل شده است.

وی با یادآوری نیاز دانش‌آموزان به 140 میلیون جلد دفتر در سال در صورت بازگشایی مدارس قیمت هر دفتر 100برگ معمولی را 9 هزار تومان عنوان کرد و گفت: قیمت‌های دفاتر مشق برای بسیاری از خانواده‌های روستایی و شهرستان‌های کوچک، سنگین است اما دولت در سه سال گذشته فکری به حال آن نکرده است.