دلیل گرانی کاغذ چاپ و تحریر چیست؟/ ادامهدار بودن بیمهریها به کاغذ تولید داخل
دلایل بسیاری برای گرانی کاغذ در هفته اخیر برشمرده میشود، اما همچنان تغییر در نرخ ارز و نرخ ارز نیمایی عامل اصلی است. با این حال خریداران همچنان به تولید داخل بیمهر هستند.
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، نوسان نرخ ارز در ایران طی هفتههای گذشته ثبات بازار بسیاری از کالاها را برهم زده است؛ افزایش قیمتی که پای آن به بازار کاغذ نیز باز شده است.
بازار کاغذ که به دنبال نبود تقاضای جدی و رکود در شش ماهه نخست سال مقابل افزایش قیمت ناشی از نوسان ارز مقاومت کرده بود، حالا چند روزی است که با افزایش ناگهانی مواجه شده است. قیمت کاغذ چاپ و تحریر در روز نخست هفته جاری با افزایش قیمت 50 تا 60 هزار تومانی به 440 هزار تومان رسید.
ظهیرالاسلامیها که ماهها است از نبود مشتری و کاهش مصرف کاغذ در کشور به دلیل مجازی شدن فعالیتها گلایه دارند، حالا میگویند که بازار کاغذ از کمتورمترین بازارهای کالاهای وارداتی است. در عین حال برخی فعالان و کارشناسان بازار کاغد معتقدند که گرانی هفته گذشته در بازار کاغذ ناشی از جو روانی است.
احمد شریفان، نائب رئیس اتحادیه فروشندگان کاغذ و مقوا، در این زمینه به تسنیم میگوید: عمده دلیل گرانی یک هفته اخیر در بازار کاغذ ناشی از جو روانی است، از سوی دیگر دولت مبلغ ارز نیمایی را حدود دو هزار تومان افزایش داده است، به همین دلیل قیمت کاغذ نیز بالا رفته است.
وی ادامه میدهد: بازار کاغذ جزو پر رکودترین بازارها در سال جاری به شمار میرود؛ زیرا با حذف قبوض کاغذ، مجازی شدن مدارس، تعطیلی نمایشگاه کتاب و پاره وقت شدن ادارات مصرف کاغذ در کشور به شدت کاهش یافته است،؛ بنابراین خریدار چندانی وجود ندارد.
وی میگوید: اگر خریداری وجود داشت و بازار رونق به خود میدید، قطعاً هر بند کاغذی که امروز وارد کشور میشد، بالای 500 هزار تومان قیمت میخورد؛ بنابراین باید از شرایط فعلی سپاسگزار باشیم.
وی با اشاره به اینکه در صنف کاغذ نیز به مانند صنوف دیگر مافیایی وجود دارد که در مواقع لزوم قیمتها را جابه جا میکند، میافزاید: اما جابجایی فعلی قیمتها تنها به دلیل نرخ ارز است.
وی در پاسخ به اینکه کاغذهای تولید داخل در بازار عرضه میشوند یا خیر؟ میگوید: بله، عرضه انجام میشود اما خریداری برای آن وجود ندارد. ناشران نیز که عمده مصرفکننده بازار کاغذ بودند خریدی انجام نمیدهند، حتی شنیدهها حاکی از این است که کاغذهایشان در بازار فروخته میشود.
در حالیکه فروشندگان کاغذ و مقوا از عدم فروش در بازار عمده و خرد این کالا گلایه دارند، برخی واردکنندگان نیز از شرایط نامناسب واردات انتقاد میکنند، شرایطی که در برخی موارد منجر به کلاهبرداریهایی در سامانه نیما نیز شده و ریسک کار کردن با این سامانه را برای آنها افزایش داده است. در این زمینه پروندههای بسیاری در دادگاهها ایجاد شده که طی آن صرافیها وجه را از واردکنندگان دریافت کرده و در مقابل ارزی تحویل ندادهاند.
در مجموع کاستیها در چهار عامل تخصیص ارز، انتقال ارز، نوسان ارز و بازار راکد موجب شده است که واردکنندگان تمایلی به وادرات این نوع کالا نداشته باشند. این موضوع شاید در زمان حال به دلیل کاهش مصرف و موجودی بالا نگرانکننده و مشکلساز نباشد اما با شدت گرفتن مصرف در ماههای آتی و سال آینده قطعاً بازار کاغذ را دچار مشکل خواهد کرد.