افزایش تولید ملی کاغذ راهکار دولت سیزدهم برای مبارزه با مشکلات حوزه نشر
به گزارش ایران آنلاین، دولت سیزدهم با راهاندازی کارخانههای تولید کاغذ تلاش در رفع نیاز ناشران به این کالای حیاتی دارد تا در نتیجه آن مشکلات ناشران، شرکتهای پخش، کتابفروشان، مولفان، مترجمان و … رفع شود.
یکسال از سپردن سکان اداره کشور به دولت سیزدهم میگذرد، دولتی که به ریاست آیتالله سید ابراهیم رئیسی و با شعار «دولت مردمی، ایران قوی» کار خود را آغاز کرد و به اذعان بسیاری از کارشناسان و ناظران، در تاریخ دولتهای پس از انقلاب، هیچ دولتی بهاندازه دولت سیزدهم و آیتالله رئیسی میراثدار مشکلات، ضعفها و کاستیهای برجایمانده از دولت پیش از خود نبوده.
وضعیت بد شاخصهای کلان اقتصادی، کسری بودجه، کاهش ارزش پول ملی، تورم بالا و بسیاری دیگر از چالشها که ماحصل سیاستگذاریها و اقدامات نادرست سالهای پیش از ۱۴۰۰ بود شرایطی را رقم زد که به گفته آیتالله رئیسی در اولین حضور وی در جلسه هیات دولت که با وزرای دولت قبل برگزار شد، نخستین چالش پرداخت حقوق مردادماه بود!
با این حال گرچه چالشها بسیار زیاد بوده و هست، اما با همت مسئولان دولت سیزدهم اعم از رئیس جمهور، وزرا و سایر ارکان دستگاه اجرایی، طی یکسال گذشته علاوه بر رفع بسیاری از چالشهای گذشته و تلاش برای ریلگذاری صحیح برای حرکت به سوی شرایط بهتر، اقدامات ارزشمندی نیز در حوزههای مختلف عملکردی صورت گرفته است که به نظر میرسد با گذشت یک سال از استقرار دولت اکنون نوبت به بازخوانی آن رسیده است.
در این گزارش به دستاوردهای دولت در حوزه نشر و کاغذ خواهیم پرداخت.
این روزها یکی از اصلیترین مشکلات روز ناشران و فعالان حوزه نشر کمبود دریافت کاغذ با یارانه دولتی بود که در نتیجه راهاندازی مجدد کارخانههای کاغذسازی و بالا بردن تولید داخلی، رو به حل شدن است. از طرفی برگزاری نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران به شکل مجازی و حضوری توانست جان تازهای وارد چرخه اقتصادی نشر کند.
چند سالی است که ناشران شرایط سختی را به دلیل متوقف شدن ارائه کاغذ با یارانه دولتی تجربه میکنند. این در حالی است که با آغاز کار دولت جدید، ابتدا ارائه کاغذ به ناشران مورد بررسی قرار گرفت و از نظم بیشتری برخوردار شد و از طرفی اقدامات برای راهاندازی کارخانه کاغذسازی در ایران جدیت پیدا کرد. گفته میشود کارخانه کاغذسازی به جنگلهای ایران آسیب وارد نخواهدکرد و از راه جنگلهای دست کاشت یا بازیافت کاغذ، به تولید کاغذ داخلی اقدام خواهدشد.
در ادامه روند رسیدگی به تخصیص منظمتر کاغذ به ناشران و جلوگیری از ارائه کاغذ به ناشرنماها، سامانه توزیع کاغذ به منظور تقویت و ارتقاء نرم افزاری از هفته سوم خرداد ماه ۱۴۰۱ در دسترس متقاضیان قرار گرفت و اعلام شد ناشران متقاضی دریافت کاغذ میتوانند با مراجعه به سامانه توزیع کاغذ به نشانی paperds.ir درخواست خود را ثبت و از همان طریق نیز پیگیری کنند.
وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در راه تولید کاغذ داخلی تنها نیست و احسان خاندوزی، وزیر اقتصاد و امور دارایی ۳۰ اردیبهشت درباره حمایتهای این وزارتخانه از تولیدکنندگان و سرمایهگذاران داخلی حوزه کاغذ گفت: کمک خواهیم کرد کارخانههای تولید کاغذ به حداکثر ظرفیت میزان بازدهی خود نزدیک شوند.
یکی از نکات اساسی در برگزاری این دوره نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران کاهش سواستفاده از یارانه دولتی بود که در نتیجه ارائه بنهای خرید کتاب در فضای مجازی تامین شد.
برگزاری سیوسومین دوره نمایشگاه کتاب به شکل مجازی و حضوری دیگر دستاورد دولت در ماههای اخیر بود. رابطه نمایشگاه کتاب با کتابفروشیها رابطه چند وجهی است و برگزار نکردن نمایشگاه برای حمایت از کتابفروشی، به این معنی است که بخشهایی از این مساله دیده نشود. همچنین نمیتوان گفت بدون در نظر گرفتن کتابفروشیها نمایشگاه کتاب برگزار شود.
افزایش تبادلات فرهنگی در دولت سیزدهم
افزایش ارتباط فرهنگی با دیگر کشورها از اقدامات دیگر دولت سیزدهم است. سفیر جمهوری مجارستان در ایران با بیان اینکه از تبادلات فرهنگی استقبال میکنند، گفت: دپارتمانی در این سفارتخانه به نام دپارتمان امور فرهنگی تشکیل و بودجهای برای این کار در نظر گرفته شده است و امیدواریم شاهد تبادلات فرهنگی بیشتری بین دو کشور باشیم.
زولتان وارگاه هاسوپنج با بیان اینکه خواهرخواندگی شهر شیراز و پچ در مجارستان در سال ۲۰۱۶ اتفاق افتاد، ادامه داد: یکی از خدمات ارزندهای که بین دو کشور انجام شده ترجمه ۵۰ غزل از حافظ به زبان مجاری و فارسی است که این کار با همکاری شهرداری شیراز و شهرداری پچ انجام شده است. دپارتمانی در سفارت به نام دپارتمان امور فرهنگی تشکیل شده و بودجهای برای این کار در نظر گرفته شده است و ما از تبادلات فرهنگی استقبال خواهیم کرد.
توزیع عادلانه منابع با جدیت پیگیری میشود
صندوق اعتباری هنر بعد از همهگیری بیماری کووید۱۹ و در دولت سیزدهم بیش از گذشته به هنرمندان و اهالی قلم توجه میکند.
مدیر عامل صندوق اعتباری هنر در نشست مشترک با جمعی از اساتید حوزه شعر و ادب فارسی، حمایت از اقشار مختلف فرهنگ و هنر، توزیع عادلانه منابع و توجه به توانمندسازی را از جمله موارد تأکید وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی عنوان کرد که با جدیت در صندوق اعتباری هنر پیگیری میشود.
سیدمجید پوراحمدی با اعلام اینکه حمایت از اقشار مختلف فرهنگ و هنر، توزیع عادلانه منابع و توجه به توانمندسازی از جمله موارد مورد تأکید وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی است که در صندوق اعتباری هنر به جدیت دنبال میشود. بیان کرد: نگاه ما در دولت مردمی بهرهمندی از نظرات صاحب نظران و فعالان این حوزه است تا با مشورت و اظهار نظر این عزیزان طرحها و اقدامات خود را برای حمایت از هنرمندان کشور، برنامهریزی و اجرا کنیم.
پوراحمدی همچنین در ادامه با ارائه گزارشی از مجموعه فعالیت ها و اقدامات صندوق اعتباری هنر، گفت: در حال حاضر بیش از ۹۰ هزار نفر از اصحاب فرهنگ، هنر، رسانه و فعالان قرآنی عضو صندوق اعتباری هنر هستند. در سیاستگذاری های نوین همواره به فعالیت های کلان و پایدار اقتصاد فرهنگ و هنر و توانمندسازی هنرمندان توجه ویژه داریم.
محرومیتزدایی در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
یکی از اولویتهای دولت مردمی در حوزه فرهنگ، تحقق عدالت فرهنگی است که در مسیر رسیدن به این هدف قرارگاه محرومیتزدایی در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تشکیل شد و در مرحله نخست بیش از ۲۸ هزار نفر در ۵۰ رشته هنری این دورههای رایگان آموزشی را طی کردند.
در مرحله دوم طرح آموزش رایگان هنر که ثبتنام متقاضیان آن به تازگی پایان یافته، بیش از ۱۰ هزار نفر در ۹ استان در سامانه ثبتنام کردند و در مجموع دو مرحله، ۳۸ هزار نفر در ۲۰ استان زیر پوشش خدمات طرح آموزش رایگان هنر قرار میگیرند. مباحث اصلی مطرح شده در این کمیته با رویکرد مدیریت فرهنگی دولت مردمی که تحقق عدالت فرهنگی است تطابق دارد. باید شرایطی فراهم شود تا به همافزایی گسترده در زمینه امکانات و ظرفیتهای دستگاههای مختلف دست یابد.
راهاندازی نرم افزار شاهراه نشر
در این دولت نرمافزار مربوط به طرحهای فصلی را تغییر دادهشد، این اقدام برای ارتقای نرمافزار و برای اینکه مشکلات و خلاها رفع شود، انجام میشود. نرمافزار جدید میتواند امکانات بیشتری در اختیار کتابفروشیها قرار بدهد. مسئولان در مرحله بررسی فنی و اجرای نرمافزار جدید هستند. اجرای طرح فصلی با نرمافزار جدید که امکانات بیشتری به کتابفروشیها میدهد و آوردههای بیشتری برای کتابفروشیها خواهدداشت نتایج بهتری خواهدداشت.
نرم افزار شاهراه نشر کشور برای کتابفروش، شرکت توزیع و … راهاندازی خواهدشد. این نرمافزار از شکلگیری مشکلات جلوگیری خواهدکرد و فعالان حوزه نشر را چند پله جلو خواهد انداخت. آییننامه حمایت از کتابفروشیها در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در حال تدوین است تا بر اساس آن کتابفروشیها از امکان استفاده از تعرفههای فرهنگی در بخشهای مختلف دولتی بهرهمند شوند. به زودی این موارد در حمایت از کتابفروشیها ابلاغ خواهدشد.